maanantai 31. maaliskuuta 2014

Motivaatio

- Yksinkertaisesti motivaatioteorian tulisi vastata kysymykseen "miksi käyttäydymme siten kuin käyttäydymme."
- Motivaatio tulee motiiveista.

Tällaisia lauseita löysin netistä haulla "motivaatio". Ja niinhän se onkin, että joku/jokin saa meidät tekemään jotain joko paljon tai sitten vähemmän. 


Minut sai alkuun liikkeelle se, että tytär houkutteli mukaan. Olin jo itsekin huomannut, että jaksaminen oli melkolailla hukassa ihan joka käänteessä. Ja tämä jaksamisen puute tuli tuolloin esille siinä, etten jaksanut leikkiä lastenlasten kanssa. Yksi päivä pienten kanssa ja olin aivan puhki. Näin ei pitäisi olla. 


Lisäksi muutaman vuoden aikana oli tullut sellaisia tilanteita, joissa sain jonkinasteisen paniikkireaktion ja sen myötä huonon olon ja rupesin välttelemään tiettyjä tilanteita ja paikkoja. Esimerkiksi kun olin päättänyt lähteä johonkin kauppaan kävellen, niin lähtötilanteen lähestyessä emminkin ja ajattelin, että en jaksa kuitenkaan kävellä kaupalle saakka ja miten sitten tulen takaisin, jos en jaksakaan enää kävellä. Motivaatio lähtemiselle oli tapettu tällä ajatuspaakulla. Oli helpompi olla menemättä tai mennä bussilla. Jollain tasolla tiesin, että tämä on vain omassa mielessäni oleva este ja kun saisin paremman jaksamisen, niin voisin itsekin luottaa siihen, että jaksan kävellä ja jaksan kävellä vielä takaisinkin. Oli siis saatava positiivisia tilanteita ja onnistumisen hetkiä. 


Joskus näitä onnistumisia löysin itsekin ja olihan niistä saanut voimaa liikkua lisää, mutta vielä tässä vaiheessa epäonnistumisia oli niin paljon, että ne liian usein voittivat. Ihminen kun on taipuvainen olemaan siellä omalla mukavuusalueella mieluummin. 


Kahdesta syövästä selviytyminen ja syöpägeenin löydyttyä (tällainen siis löytyi suvustamme ja minullakin se on) nousi myös ajatus, että jospa hyvä kunto auttaisi siihenkin, ettei yksikään syöpäsairaus enää iskisi. Tästähän ei minkäänlaisia takuita ole, mutta ainakin hoidot kestäisi huomattavasti paljon paremmin, jos kunto olisi parempi. Elimistöllä olisi vähän enemmän aseita tautia vastaan. 


Polveni parempi kestävyys ja tekonivelleikkauksen lykkääminen hamaan tulevaisuuteen - tai peräti pois kokonaan - antoivat myös osaltaan motivaatiota liikkumiseen ja laihduttamiseen. 


Paljon oli siis syitä ihan fyysisestikin aloittaa uudenlainen elämä, mutta oheistuotteena varmasti tulisi henkisestikin "palkintoja" eli parempi itsetunto ja sitä kautta iloisempi mieli. Ja kukkarokin on tykännyt, koska ruokamenot ovat pienentyneet ja vaatteita saa halvemmalla, ja lisäksi kävellen ja pyörällä jaksaa liikkua paljon ja bussimaksut ovat vähentyneet. Näillä säästöillä olen saanut maksettua kuntosalin maksut ja pt-palvelut. 


Tää postaus on vähän mielestäni sekavaa kirjoitusta, mutta toivottavasti tästä edes jotain saa irti. Aika terapeuttista kirjoittaa nämä tavoitteet. Voin palata itsekin lukemaan näitä, kun meinaan hukata motivaationi. Monesti olenkin lukenut, että omiin alkuperäisiin tavoitteisiin tulisi palata hakemaan uutta voimaa jatkaa. Minulle ainakin kävi nyt näin tätä kirjoittaessa. Kiitos siis itselleni. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii