keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Nivelrikko

Katsoin tänään Studio55 -ohjelman vanhojen jaksojen sisältöä, ihan noin uteliaisuuttani, kun en oo paljoakaan perehtynyt, mitä toi ohjelma oikein sisältää. Ja mitä löysinkään? Parikin ohjelmaa - noin pikaisella tutkimisella - käsitteli niveljuttuja. Ja tämän innoittamana otankin tähän väliin tosi tärkeän jutun eli nivelrikot.

Ja kun katsoin ton ortopedi Esko Kaartisen haastattelun, niin nyt täytyy korjata alussa mainitsemaani polven kulumaan, että se on siis kansan suussa oleva termi nivelrikolle - joskin toisessa ohjelmassa dosentti käytti kuluma-sanaa myös, eli ota näistä selvää.

Lähdin siis itse salille hakemaan ohjausta pt:ltä muun muassa ton polven nivelrikon vuoksi. Polvesta on aikanaan leikattu nivelkierukka pois ja jälkihoito jäi oman aktiivisuuden - lue: passiivisuuden - varaan eli kuntoutusta ei ollut enkä osannut edes sellaista tehdä tai vaatia jotakuta neuvomaankaan. Tampereella työterveyslääkäri oli ensimmäinen - siis leikkauksestani oli kulunut jo yli 30 vuotta - kuka sano ääneen painonpudotuksen lisäksi, että lihaksia ympäriltä tulisi kuntouttaa/vahvistaa, jotta tekonivelleikkaukselta vältyttäisi.

Ortopedi Kaartinen sano, että nimenomaan polvinivelet (ja varmaanki muutki nivelet) tarvitsevat liikettä voidakseen mahdollisimman pitkään hyvinä. Lisäksi ylimääräistä painoa juuri esimerkiksi polvien päältä olisi poistettava ja se mikä tuli mulle uutena tietona - ja mitä aion tutkia vielä lisääkin - oli se, että nivelrikkoisten tulis pitää huolta D-vitamiinin saannistaan.

Lisää hyvää tietoa nivelasioista saa Nivelyhdistyksen nettisivuilta http://www.niveltieto.net/nivel/suomen-nivelyhdistys.html . Tuolla sivustolla on nivelrikosta lähiaikoina tehty Nivelrikko-opas (http://www.nivelopas.fi/), mikä kannattaa lukea.

Itselläni koko tämä 1½ vuotta on pt:n kanssa vahvistettu polven tukilihaksia. Alkuun olin tosi varovainen ja polveni onneksi ns. neuvoi kivulla, että mitä voin tehdä ja mitä en. Treeneissä pt oli hyvin tarkka ja kyseli polven "kuulumisia" aina ku tuli uusi liike ohjelmaan mukaan. Nyt en edes välin muista, että polvi on joskus ollut kipeä. Tässäkin täytyy kyllä muistaa, että kannattaa viedä pt:lle faktatietoa - eli kuten itselläni, että polvesta oli otettu röntgenkuvat ja nivelrikko siten todettu - että liikkeet ovat varmasti oikeita ja aina kuulostella varovasti alkuun tuntemuksia ja kertoa niistä pt:lle. Tässä kohden olisin varmasti omalla yksin tehdyllä salitreenaamisella saanut polven jo leikattavaan kuntoon, kun ajattelee miten paljon oikea tekniikka on harjoitusta vaatinut. Onneksi pt:ni on ollut kärsivällinen. Kiitos hänelle siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii