perjantai 25. huhtikuuta 2014

Aloittamisen vaikeus

Muutaman lukijan kanssa on tullut puheeksi tässä viime päivinä laihduttamisen aloittamisen vaikeus. Tätä voisinkin pohtia tänään omalta kantiltani.

En oikeastaan ole ennen tätä kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta varmaan edes tosissaan aloittanut laihduttamista. Kaikki sen kaltaiset ovat olleet yrityksiä. Toki ne ovat tuoneet hetkellisen tyytyväisyyden tunteen ja laihtunutkin olen - kerran jopa 15kg - mutta aina kuitenkin kilot ovat palautuneet ja usein myös tullut sen päälle lisää. Nämä yritykset ovat olleet pelkästään ruuan vähentämisellä eikä liikuntaa ole lisätty lainkaan.

Syitä tähän on varmasti ollut moniakin, mutta en varmaan ole oikein sisäistänyt mistä tässä oikeesti on ollut kyse. Nyt tää ei oo ohimenevä dieetti eli muutama kuukausi rutistetaan niukkakalorisella ruualla ja samaan aikaan unet täyttyvät makeista ja rasvaisista ruuista, ja kun ei enää yhtään päivää jakseta sitä kidutusta, repsahdus onkin totaalinen ja laihdutus loppuu siihen paikkaan. Olen ollut muka tyytyväinen siihen mitä olen ja että kaikkien ei tarvitsekaan olla laihoja ja blaa blaa blaa. Ja oikeasti on ollut itku kurkussa ja tosi syvä morkkis.

Näissä käydyissä keskusteluissa on myös tullut esille tuo "mä aloitan sitten kun ..." ja aloittamista lykätään johonkin tulevaisuuteen. Enkä varmaan itsekään olisi tässä nyt melkein 20kg kevyempänä ja parempikuntoisena jos ei tyttäreni olisi ollut tiukka ja laittanut minua lupaamaan aloittamista, pitämään lupaukseni ja vienyt minut mukanaan salille. Mikähän siinä loppujen lopuksi on niin hankalaa?

Minusta tulisi kysyä itseltään, kun muutoksen tietä miettii: Miksi minä haluan laihtua/saada itseni kuntoon? Eli motivaatio tekemiselle on minusta tärkein. Ja se tulisi heikkona hetkenä myöskin palauttaa mieleen.

No sitten toinen asia mikä on tullut esille on se, että voimaharjoittelua ei haluta aloittaa heti. Mä ensin otan kymmenen kiloa pois ja sitte alotan kuntosalilla käymisen - ei näin. Ainoa mitä suosittelisin - kokemuksestakin jumissa olevien hartioiden ja nivelrikon kanssa - on lääkärin luona käyminen ennen projektin aloittamista. Eli että salille mennessä on mukana niitä faktoja aloitushetken terveydentilasta. Silloin salin ammatti-ihmisiltä saa sen oikean ja sopivan avun. Ja siitä olen Lahden Foreverille ison kiitoksen velkaa, että sinne oli tosi helppo aloittelijankin mennä sekaan. Minulle ei ole koskaan tullut sellaista tunnetta, että olisin jotenkin kokoni tai ikäni puolesta ollut väärässä paikassa, väärän kokoinen tai ulkopuolinen. Aina on ollut kotiin lähtiessä hyvä fiilis.

Voin kokemuksesta sanoa, että nyt hetkittäin harmittaa tosi paljon etten ole aiemmin jo aloittanut liikkumista tähän malliin kuin nyt. Aloittaminen on huomattavasti järkevämpää tehdä nyt eikä huomenna tai ensi vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii