keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Etu- ja jälkikäteismorkkis

Lupailin kirjoitella ruokailun suhteen tulleista repsahduksista. Omalta osaltani voin sanoa, että mitään suurta repsahdusta minulla ei ole tullut. Tällä tarkoitan sitä, että moneksi päiväksi - tai edes yhdeksi kokonaiseksi päiväksi - olisi pt:ltä saamani menu muuttunut joksikin muuksi.

Omat repsahdukseni olivat lähinnä pieniä "nyt tekee aivan sairaasti mieli jotain hyvää" -juttuja. Eli pipari - tai pari - tai suklaapatukka tai jäätelöä sillon tällön. Alkuun sainkin sellaisen ohjeen, että jos tällainen repsahdus tulee, niin sitten ottaa se yhden vaan ja äkkiä takas ruotuun. Eli ettei jää se vanha epäterveellinen ruokavalio päälle. Tästä vitsailimme tyttäreni kanssa joskus, että yhden ... siis yhden mitä? Patukan vai paketin vai kilon vai laatikollisen? No tietysti tässä tarkoitettiin yksi kappale, mutta kyllä se "yksi" oli välillä vähän suurempikin astia.

Etukäteismorkkis tarkoittaa sitä, että jos mieliteon iskettyä osaa torpata syömisen tai jopa ostamisen kokonaan ja pidättäytyy suunnitellussa ruokavaliossa. Ja puolestaan jälkikäteismorkkis tarkoittaa sitä, että tuli syötyä jotain luvatonta ja siitä tulikin sitten paha mieli ja huono omatunto. Tämän korjasikin sitten lisäliikunta.

Alkuun näitä pieniä poikkeamia ruokavaliosta tuli ehkä useammin kuin nyt. Ja silloin alussa morkkiksetkin olivat voimakkaampia. Tavoitteisiin pääseminen oli niin iso juttu ja pettymys siten myös suuri jos ei ollutkaan sitä tahdonvoimaa taistella houkutuksia vastaan.

Tällä hetkellä mun ei edes tee mieli kovinkaan paljoa makeaa eikä varsinkaan rasvasta ruokaa. Karkkien tilalle on tullut kuivatut hedelmät enkä rasvaista edes tarvitse - tällä siis tarkoitan huonoja rasvoja sisältävää ruokaa.

Se, mitä olen myös huomannut tämän uuden ruokavalioni aikana, on se että aiemmin syödyt makeat esimerkiksi jogurtit maistuvat nyt aivan äkkimakeille ihan kuin niihin olisi triplattu sokerimäärää. Sekä alkuun rahka-annokseen piti laittaa ananasta ja/tai keinomakeutettua mehukeittoa peittämään liiallista happamuutta. Nyt lisään vain vähän vadelmia ja mansikoita makeutta antamaan.

Ruokavalion muutoksen jälkeen en enää edes pysty fyysisesti syömään kovin paljoa makeaa. Siitä tulee huono olo. Ja samoin liian raskaasta rasvaisesta ruuasta - tai liian suuresta määrästä ruokaa - maha sekä ruuansulatus eivät tykkää. Nyt olen saanut elimistönkin sanomaan EI epäterveelliselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii