maanantai 17. elokuuta 2015

Kiitos että saan olla minä, osa 7 - kaikenlaisia uskomuksia


Jatkan vielä viime viikon Kiitos että saan olla minä -verkkovalmennuksen aihetta. Jaoin taas kahteen osaan sen, kun tuntui että pohdittavaa oli niin paljon.

Nyt pohdinnassa on kaikenlaiset uskomukset. Mitä mietin itsestäni, toisista, itsestäni toisten seurassa, työssä? Ovatko kaikki uskomukset edes totta, vai jostain ihan tuulesta temmattuja? Onko jutuissa mukana järki vai tunne? Tässä onkin paljon pohdittavaa ja heitän tähän nyt muutamia ajatuksia mitä tuli mieleeni.

Mitäkö uskon itsestäni? Että olen aika ujo, hiljainen, tarkkaileva, vetäydyn seurassa sivuun, järjestelmällinen ja oikeudenmukainen. Noh, puretaanpa näitä ensin.

Ujo: Tarkemmin kun ajattelee niin puppua, uskallan ottaa yhteyttä aivan ventovieraisiin ihmisiin ja esittää asian selkeästi - joskin jännitän tilannetta aika paljon jos saan aikaa miettiä. Spontaanius helpottaa asiaa, koska kroppani ei ehdi mennä lukkoon ja hermosto umpisolmuun.

Hiljainen: Tietyissä tilanteissa olen hiljainen, silloin kun pitää olla hiljainen ja hiljaa. Joskus olen jopa äänekäs - varsinkin jos tarvitsee puolustaa joko omaa tai toisen mielipidettä tai asiat eivät suju oikeudenmukaisesti mielestäni.

Tarkkaileva: Tätä olen kyllä. Muodostan omaa mielipidettäni rauhassa tarkkaillen ja kuunnellen muita. En avaa keskustelua hyvinkään herkästi. Ja voi sanoa myös että olen harkitsevainen. Puntaroin tilanteessa useankin puolen ennen kuin teen päätöksiä.

Vetäydyn seurassa sivuun: En ole omimmillaan parrasvaloissa/keskipisteenä. Hyvin herkästi heitän sen kunnian jollekin toiselle ja siirryn varjoon itse. Vaatimattomuutta? En osaa sanoa. Itsearvostuksen puutetta? Voi olla hyvinkin.

Järjestelmällinen: Tässä kohtaa pääs ihan nauru ääneen. Näkisittepä kaappini tällä hetkellä. On muuten kaukana järjestelmällisestä. Tai joo kyllä tiedän siis mitä kaapit on "syöny" ja missä mikäkin tavara on. Jemma-nimiseen piiloon menee hyvin harva tavara meillä. Järjestelmällisyys näkyy yleensä työssä enemmän ja kotona voi sitten olla vähän rennommin. Listojen tekeminen kuuluu tähän ominaisuuteeni. Mutta ne minusta vaan helpottaa elämää kun näkee asiat paremmin kun on ne kirjoittanut paperille, on kyseessä sitten "mitä mukaan matkalle" -lista tai "mitä ostan kaupasta" -lista.

Oikeudenmukainen: Siis toinen nimenihän on Reklamaatio. Olen saanut tästä "mainetta ja kunniaa" kun kyseenalaistan asioita ja niiden oikeudenmukaisuutta tekemällä hyvinkin herkästi reklamoinnin. Mutta vain asiaa ja asiallisesti. Korvauksia ja hyvityksiä on tullut useitakin. Viimeksi tänään.

Toisista ihmisistä - niinpä - ajattelen herkästi, että kylläpä heillä on helppoa, heillä on enemmän kaikkea kuin minulla, he onnistuvat kaikessa ja he osaavat paremmin. Mutta kun aina muistaisi, että mehän näemme vain hetken heidän elämästään, saamme ehkä hieman väritettyjä kertomuksia, materia voi olla velkarahalla hankittua tai perinnöksi saatua, onnistumisen takana voi olla vaikka kuinka paljon epäonnea ja raakaa työtä sekä mistäs minä tiedän kuinka monta tuntia/päivää/vuotta he ovat opiskelleet asioita ja kuinka monta kertaa ovat tehneet asiat väärin.


Jos pitäisi nimetä yksi uskomus, minkä haluaisin muuttuvan lähiaikoina - mikä se olisi? Varmaankin jokin sellainen ajatus tulisi saada pois päästäni, mikä estää minua kehittymästä, koska minulla ei ole enää aikaa siihen eli että olen liian vanha tekemään jotain. Voi sanoa, että tässä viimeisen vuoden aikana on tällainen uskomus jotenkin tunkenut sisääni. Lähinnä tämä on tullut esille sekä liikunnan saralla että myös miettiessä työni tulevaisuutta. No kyllä ikäni täytyy ottaa huomioon joissain kohdin, mutta se ei saisi rajata liikaa mahdollisuuksiani tulevaisuudessa.

Tämä kurssi - ja aiemmat vastaavat - sekä myös TE-toimiston järjestämä uravalmennus keväällä saivat minut ajattelemaan omia vahvuuksiani. Kunpa vaan uskoisin itseeni paremmin ja luottaisin niiden olevan ihan totisinta totta. Tässä on vielä oppimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii