maanantai 24. elokuuta 2015

Sisältä vahvempi osa 2 - mikä vaikuttaa itsearvostukseeni?Mentaalivalmennus Sisältä vahvempi -kurssi jatkuu ja nyt tehtävänä onkin muistella kaikenlaisia elämän varrella tapahtuneita juttuja, tapaamiani ihmisiä tai jotain vaikka nähtyä/koettua, mitkä ovat vaikuttaneet itsearvostukseeni joko myönteisesti tai kielteisesti, tai saaneet aikaan jotain mistä on seurannut itsearvostuksen muuttumista.

En mene kovin yksinkohtaiseen muistelemiseen tässä, mutta voin jakaa yleisiä havaintoja kanssanne.

Havainto 1: lapsuuden tapahtumat ovat melkeinpä 100% jotain myönteistä vaikutukseltaan. On uusien asioiden oppimista, vaikuttavia henkilöitä ja itsensä voittamisen fiilistä. Sekaan mahtuu toki muutamia kielteisestikin vaikuttavia tapahtumia, kuten ensimmäisestä lemmikkieläimestä luopuminen ja äitini vakava sairaus.

Havainto 2: päätökset jotka olen tehnyt itse - muiden painostuksesta huolimatta tai muita kuuntelematta - omien tarpeitteni pohjalta, ja mitkä olen hyviksi myöhemminkin havainnut tyyliin "onneksi siinä vaiheessa pidin pääni ja tein oman valintani", ovat kohottaneet omaa arvostustani. Minä osaan ja minä pystyn tekemään itse valintoja, itseäni ja tarpeitani kuunnellen.

Havainto 3: omat sairaudet ovat vahvistaneet, koska uskon vakaasti että asenteella on ollut osuutta parantumiseeni. Sairaudet ovat olleet hidaste, mutta ei este tehdä jotain. Ja kun sairaana ei jaksanut kaikkea, oppi luovuttamaan vetovastuuta muille. En ole korvaamaton, muutkin osaavat tehdä työt ilman minua ja valvontaani.

Havainto 4: astuminen totutusta muutoksen tielle, se avartaa näkemyksiä. Meillä tämä oli omistusasunnon myynti ja muutto synnyinpaikkakunnalta pois. Se tunne, kun huomaa pärjäävänsä oudossakin ympäristössä ja aivan uusien ihmisten seassa. Ja muistan kuinka siitä vajaan viiden vuoden kuluttua, kun muutimme takaisin Lahteen, oli olo tosi rauhallinen ja kuin olisi kotiinsa tullut taas. Vähän sellanen muualla hyvä, mutta kotona paras -fiilis. Kai ne on ne juuret sitten. Olen äitini puolelta kolmannen polven lahtelaisia, lapseni ovat syntyneet täällä ja osa seuraavaakin sukupolvea.

Havainto 5: mitä vähemmän miettii sitä, mitä muut minusta ajattelee, sen enempi päähän mahtuu ajatuksia siitä, mitä minä itse kaikesta ajattelen.

Että tällaisia ajatuksia tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii