maanantai 14. maaliskuuta 2016

Liikkumista vai treenaamista?Nii, mikä on liikkumista ja mikä on treenaamista? Tämän kysymyksen ajatus lähti siitä, kun täytin pt:lle treenipäiväkirjaa. Laitanko siihen vain salitreenit ja kovat aerobiset treenit, vai laitanko siihen myös kevyet kävelyt, suursiivouksen ja liikekokeilut/tekniikkaharjoittelut? Tästä lähdin miettimään, että niin - mikä on treenaamista ja mikä on liikkumista ja mikäs näiden ero oikein mielestäni on?

Kun katson taaksepäin tätä muutosmatkaa - olen vuoden 2013 lopulta alkaen laittanut ylös itselleni treeneistä/liikkumisista merkintöjä - niin tuolla taipaleen alkupuolella päiväkirjamerkinnöissä on kaikki liikkuminen. Sieltä löytyy kodin siivoukset, portaiden kävelyt ylös ja alas, kaupungilla asioilla kävelyt sekä venyttelyt ja kaikki kokeilutjututkin.


Myöhemmin karsin jostain syystä pois näitä hyöty- ja arkiliikuntajuttuja. Jäljelle jäivät vain kovat treenit salilla ja ne aerobiset treenit, joissa kesto oli pitkä tai tunsin antavani kaikkeni ja hengästyin todella paljon ja hiki virtasi.

Tästä oli seurauksena se, että merkintöjä tuli päiväkirjaan vähemmän, josta seurasi morkkista. Kroppa tottui treeneihin missä vedin äärirajoilleni. Ja kroppa kaipasi näitä kovia treenejä, eikä muu liikkuminen enää tuntunut miltään enkä osannut liikkua hitaasti tai "tehottomasti". Tästä oli seurauksena sitten ylivirettä ja jaksaminen loppui aika lyhyeen. Tuli pitkä tauko, kun en jaksanut edes omaa asuintaloa kiertää kevyesti kävellen.


Nyt nuo arjessa tehdyt liikkumiset ovat taas palanneet päiväkirjaan takaisin ja niiden lisäksi myös mentaalitreenit ovat siellä. Näihin luen mukaan webinaarit tai pohdiskelevat ohjatut kurssit, joissa laitan mieleni töihin oikein kunnolla. Jossain vaiheessa, kun näitä mentaaliasioita alkoi tulla mukaan, niin pidinkin kovista treeneistä taukoa, tai siis vuorottelin niitä. Tuntui, että mikäli olin pohtinut oikein syvällisiä juttuja ja ottanut itseni silmätysten peilin eteen keskustelemaan itseni kanssa, en kertakaikkiaan jaksanut fyysistä treeniä tehdäkään. Tällöin kevyet kävelyt, pyöräily maisemista nauttien, venyttelyt, ulkoilut lastenlasten kanssa, puuhastelu kotona tai kaupungilla ostoksilla käyminen riittivät liikkumisesta.

Tämä riippuvuusharjoitus valmentajan kanssa on tuottanut jo nyt tällaisia pohdintoja, ahaa-elämyksiä treeniliikkeissä ja tiettyä irtautumista suorittavasta treenaamisesta enemmän liikkumisen suuntaan. Mitähän tässä vielä opinkaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii