lauantai 5. maaliskuuta 2016

Tunteiden vuoristorataa

No niin. Onkin taas viikkokatsauksen aika. Eli mitäs kaikkea sitä onkaan viikon aikana tapahtunut?


Tämä viikko on ollut aika lailla tunteikas. Heti viikon alussa näytti siltä, että Kille-kissamme lähteekin luotamme nopeammin kuin olimme ajatelleet. Vaikea, kipeä päätös antaa kissan lähteä oli tehtävä. Pitkittäminen ei olisi ollut enää hyväksi kenellekään. Soitin ja tilasin Killelle viimeisen käynnin eläinlääkärillä ja nukutuspiikin. Tässä kohtaa en osannut enää laskea edes rahoja, vaan nyt se oli vaan yksinkertaisesti tehtävä. Nyt alkaa jo suru hälventyä - mitä nyt pikkuisen tätä kirjoittaessa taas silmät kyllä kostuu. Kun tietää, että Killen on nyt parempi olla se lohduttaa kummasti. Vaikka kyllä sitä vanhaa hömppää on suunnaton ikävä.


Kotitreenit ovat lähteneet alkusähläämisestä huolimatta hyvin käyntii. Onneks jo kokemuksesta tiesin - ja varmuudeksi vielä pt:kin mainitsi asiasta - että treeneissä on uusia liikkeitä sekä uusia ärsykkeitä ja odotettavissa olisi siis arkoja lihaksia. No niin oli. Nyt kun treenit on vedetty kahteen kertaan läpi, niin ensi kerroille olenkin jo suunnitellut lisätä vähän tehoja. Sillee tulee sitä edistymistä. Toivotaan ainakin. Eihän kotitreeni kerrostaloasunnossa ole aivan sama teholtaan kuin salitreeni isoilla painoilla.

Tälle viikolle kertyi kaikkiaan kolme ilmaista webinaariakin kuunneltavaksi. Oli asiaa suolistosta, stressistä, ihon- ja hiustenhoidosta. Yhteinen tekijä oli kuitenkin, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja että hyvinvointi on kokonaisuus eikä siitä voi irrottaa yhtä osaa. Kun nukkuu ensin hyvin ja tarpeeksi, niin jaksaa liikkua ja syö terveellisemmin. Ja kun syö hyvin eikä stressi pahemmin vaivaa, niin suolistokin voi varmaan paremmin. Ja kun tekee kaiken tämän niin iho - se meidän suurin elin - ja hiukset voivat paremmin. Ja tuo uni onkin ollut nyt minulla ykkösasia hoitaa kuntoon.


Hyvä ja riittävä uni on tosi tärkeää, mutta mitä tehdä jos ja kun unta ei saa, se on pätkittäistä, sitä on vaan yksinkertaisesti liian vähän tai se on laadultaan huonoa.

Itse olen kärsinyt - no kyllä tätä ihan kärsimykseksi voi sanoa - huonosta unesta jo jonkin aikaa. Vahva epäily syyllisestä - stressin lisäksi - on nimittäin korvaavan hormoonilääkkeen lopettaminen. Ja näiden ohella olen alkanut kiinnittää huomiota illan syömisiin. Syönkö oikein ja syönkö tarpeeksi? Joskus on nimittäin ollut nälkä kun herään yöllä.

Kaisa Jaakkolan Väsyneestä virkeäksi -verkkokurssin opeilla tein muutoksia iltarutiineihin jonkin verran, mutta uni parani vain hyvin vähän. Parempaan suuntaan menin niillä opeilla, mutta en ollut vielä tyytyväinen. Treenit ei kulkeneet kunnolla, en edistynyt tavoitteissa eikä lepo tuntunut riittävän muutenkaan. Nyt sitten oli tehtävä vielä lisää muutoksia, jotta unen laatu ja määrä olisivat riittävät.

Ensimmäinen mitä korjasin illan syömisissä oli magnesiuminlisän tuplaaminen. Olin aiemmin kokeillut tehdä tuplaamista, mutta silloin jokin aiheutti vatsan löystymistä sen verran, että en uskaltanut jatkaa siten pidempään. Nyt tuo tuplaus ei tehnyt samaa vaikutusta. Oliko minulla huono ravintolisä vai mikä sen aiheutti, en tiedä. Lisäksi olen hieman lisännyt iltapalaa, jotta nälkä pysyisi poissa yön ajan.

Nämä konstit ovat auttaneet ja nukun sikeämpää unta, ja jos heräänkin yöllä - vielä pari kolme kertaa - niin en jää valvomaan vaan nukahdan saman tien takaisin. Aamulla olen pirteä - tai sanotaan pirteämpi kuin aiemmin. Muutosten suunta on siis oikea.


Nyt kun teen kotitreeniä, niin pt:n kanssa yhdessä sovittiin myös tehdä riippumattomuusharjoitus. Ai niinku mitä? Noh seuraavien viikkojen aikana teen treenejä itsekseni - kuten nytkin olen tehnyt - mutta en kysy neuvoja, en hehkuta fiiliksiä enkä muutoinkaan ota yhteyttä. On nimittäin tuntunut, että näin saan omaa liikkumistani paremmin liitettyä omaan arkeen ja vähennettyä suorittamispaineita ja -stressiä pois. Jos vaikka näin löytäisin sen liikkumisen ilonkin jostain. Jos ...


Seuraavien viikkojen aikana myös keskityn tutustumaan itseeni. Erityisherkän elämää -verkkokurssi alkoi viikolla. En ole ihan vielä täysin päässyt keskittymään tämän kurssin ensimmäisiin tehtäviin, mutta aion korjata tilanteen tässä lähipäivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii