sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Sumea vai kirkas mieli?

Tää kirjoitus on nyt tällaista melko sekavaa pohdintaa. Jos nappaat tästä jotain niin hyvä, mutta oikeastaan kirjoitan tätä selveentääkseni omiakin ajatuksia tuolta aivojen sopukoista ulos.

Kuuntelin tässä päivänä yhtenä webinaarin. Nettiluennon piti Niko Leppänen - jolta ilmestyy veljensä Makke Leppäsen kanssa tämän kuun lopulla kirja Itseluottamus - kestomenestys mielessä. Webinaari oli pieni maistiainen kirjasta, kuten Niko asian ilmaisi.


Jäin miettimään webinaarissa esille tullutta asiaa. Nimittäin sitä, että kuinka jonkin tilanteen esimerkiksi ärsytys meissä syntyy. Kuvitellaanpa tilanne jossa seison kassajonossa - tämä on minulle yksi sellaisista tilanteista joissa reagoin voimakkaasti - ja kassan kohdalla oleva henkilö alkaa viivytellä juttelemalla kassahenkilön kanssa jostain .. noh ainakin minun kannalta aivan toisarvoisesta asiasta, ja jono ei liiku eteenpäin. Miten reagoin ja miksi? Se riippuukin siitä minkälainen on minun mieli ja missä tilassa olen tapahtumahetkellä. Jos mieli on kovin harmaa ja synkkä, niin varmasti reagoin viivyttelyyn ärtyneesti ja mietin että "mikä siellä nyt maksaa" ja "vitsit kun hitaille saisi olla omat kassat". Mutta kirkas ja positiivinen mieli -päivänä saatan ajatella, että "voi mummu parkaa .. onkohan hänellä ketään muuta elämässä kenen kanssa jutella kuin tuo kassahenkilö" tai "mihkäs tässä nyt onkaan kiire valmiissa maailmassa".


Samoin huonona päivänä liikenteessä on paljon enemmän niitä törppöjä liikkeellä kuin hyvänä päivänä. Tai puhelimessa on varsin ärsyttävää jonotusmusiikkia sumean päivän aamuna ja jonotusaika tuntuu ikuisuudelta, kun taas kirkkaana päivänä jammailen musiikin mukaan ja huomaamattani jatkan jammailua kun puheluuni jo vastataan.

Aika jännä havainto minusta. Eikö?

Olen itse tehnyt päätöksen, että sellaisina sumeina ja matalalla mielellä olevilla päivillä en saa tehdä mitään kauaskantoisia tai suuria päätöksiä. Odotan rauhassa sellaista ns parempaa hetkeä, jolloin ajatukset on kirkkaampia ja siten myös järkevämpiäkin ratkaisujen tekemiseen.

Kiukkuisena tai apeana sitä voi esimerkiksi toisen henkilön lähettämän viestin lukea aivan toisensisältöisenä kuin hyvänä päivänä, jotenkin sitä kaivaa rivien välistä jotain mitä siellä ei suinkaan ole. Jos siinä sitten kiukkuisena tekee äkkiseltään jonkun huonon päätöksen ja toimii sen mukaan saman tien, voipi tulla tehtyä tosi tosi huonoja juttuja. Maltti on siis valttia tässäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii