torstai 18. toukokuuta 2017

Tukien hakeminenko on työtä ja missä on luukku 1?

Varmaan jokainen on naurahtanut niille jutuille, joita media on tuonut julki, kun henkilö X on saanut päivärahansa katkeamaan harrastustoiminnalla tai vapaaehtoistyöllä. Nämä on katsottu vievän aikaa henkilöltä niin paljon, että on tulkittu henkilön tekevän jotain työnomaisesti ja työmarkkinoiden käytettävissä ei voi enää olla. Mitenkäs sitten tukiviidakon kanssa taisteleminen päivittäin viikko tolkulla ja kuukaudesta/vuodesta toiseen? Katsotaanko sekin kohta työksi kun vie aikaa niin paljon?


Jäin miettimään tilannetta, jossa työtön vähävarainen - ja mahdollisesti masentunut - henkilö lähtee hakemaan itselleen vuokra- ja ruokarahaa jostain tukiviidakosta. Nythän sitä YHTÄ AINOAA LUUKKUA ei vieläkään ole keksitty ja kehitetty, vaikka puhuttu siitä on jo aika kauan.

Omalla kohdalla olemme tulevien suurien sairaanhoitomenojen kanssa tukia hakemassa, mutta näissäkin pitää tietää että mitä tukea, missä järjestyksessä, minä ajankohtana ja miten hakea.

Ystävän kohdalla tämä on vielä kimurantimpi. Kun masentuneen ihmisen pitäisi itse osata tietää että miten pyöritellä näitä kaikkia tahoja, kun tuohon komboon Kela-sossu liitetään vielä terveyspalvelut, eläkevakuutusyhtiö ja TE-toimisto. Tuolta pitää saada päätös tänne, jotta tuo voi tehdä päätöksen tuonne. Rahaa ei tule mistään ennen kuin tämä päätös on kiertänyt maapallon ja päätynyt samalle pöydälle takaisin, niinkö? Millä tätä voidaan edes edellyttää keneltäkään? Kuka nämä kuviot voi tietää tai kuka niistä saa selvää? Niin jos ei edes taho itse osaa neuvoa omista tukiasioistaan, niin kukas sitten?

Tällaiseen papereiden ja asioiden pyöritykseen menee aikaa, terveyttä ja vaivaa melko paljon. Eiköhän tämäkin katsota tosiaan kohta työksi, koska tämä kaikki tehdään virka-aikaan eikä olla työmarkkinoiden käytettävissä.


Ensin pitää tietää että onko jostain mahdollista saada tukea, sitten pitää etsiä se taho, sitten pitää tietää miten/milloin/kuka hakee tukea, mitä liitteitä tarvitaan .. ja ahaa! mistäs ne löydetäänkään? Yksi tuolta ja toinen täältä. Pitää olla tuoreita liitteitä ja jos yhden saaminen kestää niin parhaassa tapauksessa kasaat kaikki uudestaan. Rahaa ja aikaa palaa. No sitten kun on liitteet kasassa ja laitat hakemuksen, niin alkaa kyttäys. Kyttäys siitä että milloin tulee päätös ja seuraavan kerran rahaa, koska hakemuksen käsittelyn ajan rahansaanti on mahdollisesti jäissä - joskus kuukausia. Pennosia on laskettava, siirrettävä laskujen eräpäiviä, sovittava maksunsaajien kanssa maksuaikataulusta ja kerättävä viivästyskorkoja velkajonon jatkeeksi, lainattava kavereilta rahaa ja pidettävä kirjaa niistä. Ja hupsista .. yksi lasku unohtui siirtää/sopia ja ehti mennä perintätoimistoon. No heidän kanssaan pitää sopia maksuaikataulua tilanteessa missä ei ole hajuakaan siitä milloin ja kuinka paljon tulee rahaa. Oikein helppoa, juu. Pää pyörällä .. missä olinkaan menossa .. ai niin hakemus on käsittelyjonossa. Kolme viikkoa kulunut eikä kuulu mitään. Soitto käsittelijälle. Ai puuttuu joku paperi vielä? No miksei kukaan ole kysellyt sitä aiemmin? Toimitetaan pian. Käsittelyaika alkaa alusta pahimmassa tapauksessa. Alkaa uusi kyttäys ja siihen tuleekin sitten muutama mutka. Rahat on loppu jo aika päivää sitten ja pitäisi tehdä monta muutakin päätöstä. Vuokrafirmalla alkaa kärsivällisyys loppua ja postissa tulee ikävää postia. Häätö uhkaa jos ei vuokria makseta pian. Ai millä rahalla?


Meillä mies lähti meidän tilanteesta ottamaan selvää Kelalta. Siellä ei oikeen tiedetty neuvoa antaa, joten mies marssi viisaana sosiaalitoimen toimistoon ja sai sieltä avun Kelan asioihin. Aika jännä yhtälö minusta. No nyt on tukien ensimmäinen kierros selvä - asumistuki on haettu ja hylsy saatu. Mutta toinen kierros onkin jo kinkkisempi eli missä vaiheessa hakemus toimeentulotuesta pitää laittaa. Tämä kun ei olekaan yhtä selvä asia. Missään nettisivuilla ei asiaa neuvota - tai neuvo on niin hyvässä jemmassa etten ole sitä löytänyt. Kun koko hakemus voi mennä aivan pieleen jos sen laittaa vääränä ajankohtana. Pitääkö laskut jo olla kädessä ja eräpäivät paukkua - ja tyynnytellä muutamaan kertaan maksujen saajaa tai jopa ulosottoa - vai hakea niin sanotussa normaalissa tilanteessa. Kas tässä tämän hetken pulma. Kun tämä selviää niin eikun taas hakemus liitteineen eetteriin. Ja mikäli ei saada sieltä mitään niin sosiaalitoimeen sitten vaan hakua. Ja tämän tahon kanssa taas asiat sujuu ongelmitta. Kokemusta on.


Kyllä voi sanoa, että työstä tämä käy. Minä onneksi tykkään papereiden pyörittämisestä, haasteista ja aikatauluista. Mutta jos ei ole mitään kokemusta niin kyllä moni tuki jää hakematta ja saamatta. 

Voi kun olen kaipaillut sitä YHTÄ luukkua. Luukku 1, missä olet?

No niin .. nyt on päästelty höyryjä oikein kunnolla. Mutta pikkasen ihmettelen miksi näistä tukiasioista on tehty näin kamalan mutkaisia. Ja kyllä .. ymmärrän Kelan tämän hetken kiireisen tilanteen. Itse olen vaan saanut opin uusissa työpaikoissa, että jos en tiedä jotain asiaa asiakkaalle neuvoa niin kysyn kokeneemmalta ja etsin sen tiedon, jotta asiakas tulee autettua. Eli asiakasta ei saa pompottaa ja lähettää toiseen tahoon selvittämään asiaa.

Ugh .. olen puhunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Julkaisen kommentit kun olen ne ensin lukaissut läpi.
terveisin Pii